Het consult bij uw huisarts

Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Vertrouwt u bepaalde lichamelijke of psychische verschijnselen niet? Wilt u medisch advies? Neem contact op met uw huisartsenpraktijk.

Afspraak maken

Als u belt voor een afspraak krijgt u eerst een doktersassistent aan de telefoon. Zij zal u vragen naar uw klachten. Mogelijk bent u al voldoende geholpen door haar advies. Het kan ook zijn dat de doktersassistent uw vraag eerst aan de huisarts wil voorleggen en dat die u terugbelt. Ze maakt daar dan een afspraak over met u. Ze kan ook een afspraak maken voor een consult bij de huisarts of de praktijkondersteuner. Ze kan goed inschatten of het nodig is dat u de dokter spreekt. Bij twijfel zal ze altijd een afspraak voor u maken. Denkt u dat tien minuten echt te kort is om uw probleem te bespreken, vraag dan aan de doktersassistent om een dubbel consult van twintig minuten.

Voorbereiding op het consult

Een consult bij de huisarts verloopt beter als u zich goed voorbereidt. Zet daarom vooraf op een rijtje:

  • Wat uw klachten zijn.
  • Wat u van de huisarts verwacht.

U kunt deze punten ook in het kort op papier zetten, zodat u niets vergeet.

Het consult

Een consult bij de huisarts duurt in principe niet langer dan tien minuten. De arts probeert in die korte tijd een inschatting te maken van de aard en de ernst van uw klachten en denkt ondertussen alvast na over mogelijke oplossingen. Dat lukt beter als u eerlijk bent over uw klachten. Vertel ze open en eerlijk. U kunt ook zeggen wat u van de huisarts verwacht. Wilt u een advies? Een behandeling? Een recept? Een doorverwijzing? Weet u het zelf ook nog niet goed? Zeg het. Uw huisarts en u zijn partners. Samen zoekt u naar een oplossing.

Het is belangrijk dat u begrijpt wat de huisarts tegen u zegt en dat u het onthoudt. Neem daarom zo nodig een vertrouwd iemand mee bij uw bezoek aan de huisarts. Begrijpt u niet goed wat de huisarts bedoelt, vraag dan of hij het nog een keer wil herhalen of het nog eens op een andere manier wil uitleggen.

Kosten

Het consult bij de huisarts wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt voor het consult geen eigen risico of eigen bijdrage. De behandeling die de huisarts in overleg met u in gang zet, kan wel kosten met zich meebrengen. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Huisartsenzorg

Hebt u lichamelijke klachten of psychische problemen en komt u er zelf niet meer uit? Raadpleeg uw huisarts

Lees verder